Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Geszti Péter a lovak közé csap!

Nemzeti Vágta: országimázs fesztivál a Hősök terén

 

Geszti Péter a lovak közé csap!

Célegyenesben a Nemzeti Vágta. Geszti Péter évek óta dolgozik egy nagyszabású, egész országot megmozgató fesztivál létrehozásán, az idén azonban álma végre valóra válik. Május utolsó hétvégéjén ugyanis a Hősök terén megrendezik a Nemzeti Vágta elnevezésű kulturális országimázs-fesztivált. A rendezvény középpontjában álló történelmi hangulatú lóversenyre százindulós mezőny várható.

Három évvel ezelőtt pattant ki Geszti Péter fejéből: rendezni kellene egy olyan fesztivált, amely az egész országot megmozgatja. Miután a magyar igazi lovas nemzet, Péter eldöntötte, lóversenyt rendez, de nem akármilyet.

– A Nemzeti Vágta nemcsak kiváló lóverseny lesz, hanem a kultúra, a turisztika, a gasztronómia és a történelem jegyében megvalósuló fesztivál, szigorúan politikamentesen. Fő célunk, hogy hagyományt teremtsünk. Hosszú folyamat volt ez, és nagyon sok ember munkája, támogatása van benne. Óriási felelősség ugyanakkor, hiszen ilyen szimbolikus helyen – mint a Hősök tere a város szívében – hasonló rendezvény még soha nem volt – mondta Geszti Péter.

Május 30-án este tehát lezárják a Hősök terét, hogy azt egy teljes hétvégére lóversenypályává alakítsák. A homokban az ország különböző településeinek lovai és lovasai vágtáznak majd egy gyönyörű huszárszablyáért és a 30 milliós fődíjért.

Nem csak a díjért folyik majd a harc, hiszen elindul a Raiffeisen jótékonysági sztárfutam is, amelyen Stohl András, Hajas László, Hajdú Steve, Sasvári Sándor és Pintér Tibor indul majd, ők nyereményüket jótékony célra ajánlják fel.

A fesztivál középpontjában a lovashagyományok bemutatói, a fergeteges huszárrohamok, a lovasparádék lenyűgöző látványvilága, valamint a települések bemutatkozását szolgáló Vágta-korzó áll majd. Emellett folyamatos koncertprogramok és változatos műsorok színesítik majd a kínálatot a verseny hétvégéjén. Ennek helyszíne a Dózsa György úton lesz, a Műcsarnoktól az ’56-osok teréig. Az Andrássy úton berendezett Vágta-korzón pedig minden induló magyar település megmutathatja majd büszkeségeit, amelyekkel hozzájárulnak hazánk kulturális életének felpezsdítéséhez.

Az eseményt beharangozó sajtótájékoztatón az induló celebritásokon túl több üzletember is tiszteletét tette, így Andy Vajna, Kedves Ferenc is megjelent, mindannyian elsősorban azért, mert ők maguk is beneveztek településeket.

A május 31-én kezdődő eseményen várhatóan közel száz, a saját települését képviselő lovas méri majd össze lovának gyorsaságát és saját ügyességét, két kört megtéve a Hősök terén felépített speciális, a tavalyi év folyamán sikeresen letesztelt versenypályán. A pálya technikai kivitelezését a szervezők a Lázár fivérekkel közösen végzik.

A galoppverseny győztese 30 millió forintot nyer nevezőjének és 5 millió forintot az általa képviselt önkormányzatnak. A nevezési díj bruttó 2 millió forint, melyet már két futamgyőzelemmel vissza lehet nyerni. A nevezési díjért a település jogot nyer a versenyen való indulásra, versenyöltözéket kap, továbbá az Andrássy úton pavilont állíthat, amelyben a képviselt önkormányzat vagy a nevező cég bemutathatja az adott település kulturális értékeit, illetve a cég termékeit.
A nevezési határidő április 30-án jár le. A rendezők több százezer vendéggel számolnak a két nap alatt. Magát a lóversenyt a Hősök terén tribünök és kivetítők segítségével mintegy 30 ezren láthatják egyszerre élőben. A Nemzeti Vágta minden programja ingyenesen lesz majd látogatható. (NLC)

Még várják a nevezők jelentkezését, ám az már biztos, idén lesz elég jelentkező a Nemzeti Vágta megtartásához. A május 31-én és június 1-jén megrendezésre kerülő kulturális országimázs fesztivál fő helyszíne a Hősök tere és az Andrássy út lesz, a rendezvény középpontjában álló lóverseny mellett pedig számos világzenei koncert, lovasparádé, gasztronómiai kóstoló és történelmi felvonulás színesíti a produkciót.

 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

haha@hihi.hu

(Eszti, 2009.05.26 13:44)

Tavaly felvettük a nemzeti vágtát videóra, most a lassan már 4 éves húgom egyfolytában azt nézi! Hatalmas öröm lesz neki ha fel tudnak menni Pestre a szüleimmel!!!

Edit

(Edit, 2008.05.26 00:41)

Kicsit sajnálom, hogy minden nagy program Budapestre koncentrálódik, s nekünk vidékieknek csak a mi helyi sztárjaink maradnak, én mégis szurkolok a Gesztinek, csak legyen tényleg politika mentes. Így legalább a városi gyerekek is megérezhetik, hogy mitől magyar a Magyar.

Ica

(Ica, 2008.05.26 00:34)

Eddig is szerettem és tiszteltem Geszti pétert, márcsak azért is mert egy korosztály vagyunk és neki sikerült, ami nekem nem, kitörni a hétköznapokból, de most különösen szurkolok neki és csapatának hogy sikeüljön végre egy politika mentes nemzetépítő, szórakoztató programot létrehozniuk.