Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Zsúrokra, kertipartikra ajánlom

2008.04.21

   Vendégváró falatkák

Aszpikos tojás lazaccal
HOZZÁVALÓK:

1 tasak instant zselépor
5 dl víz
1-1 evőkanál citromlé és ecet
2 evőkanál vörös kaviár
4 tojás
4 szelet füstölt lazac
1 csokor kapor

A tálaláshoz
citrom
fejes saláta


ELKÉSZÍTÉS

A zseléport előírás szerint vízzel elkeverjük, majd a citromlével ízesítjük, kihűtjük. Közben 1 liter vizet az ecettel felforralunk. A tojásokat feltörjük, csészékbe csúsztatjuk, és óvatosan az ecetes forró vízbe tesszük. Kb. 3 percig főzzük, míg a fehérjerész megkeményedik, majd konyhai papírtörlőre szedjük, hogy minden nedvességet felitassunk róluk. Amikor a zselé elkészült, felét kisebb forma aljára simítjuk, és hűtőbe tesszük, hogy megdermedjen. Kaporral megszórjuk, a lazac felével befedjük, és rátesszük a tojást. A maradék lazacot rátesszük, kaviárral megszórjuk, a maradék aszpikkal bevonjuk, és 1 napra hűtőbe tesszük Tálaláskor néhány kaporszálat és kevés kaviárt teszünk a tetejére, salátával és citrommal díszítve kínáljuk.
 
 
 
Aszpikos-narancsos pulyka
HOZZÁVALÓK:

40 dkg pulykamellfilé
1 nagy borjúcsont
8 zselatinlap
1 fej vöröshagyma
2 szegfűszeg
2 sárgarépa
1 póréhagyma
1 csokor (vegyesen) petrezselyem és zellerlevél
2 tyúkhúsleveskocka
2 evőkanál apróra vágott friss tárkony
1 citrom
1 evőkanál vermut (száraz)
2 narancs
1 kávéskanál szemes bors

a forma kikenéséhez, olaj


ELKÉSZÍTÉS

A zselatint 10 percre hideg vízbe áztatjuk. A hagymát a szegfűszeggel megtűzdeljük. A sárgarépákat és a pórét vékonyan felkarikázzuk. 2 liter vizet felforralunk, beletesszük a csontot, a zöldfűszereket, a leveskockákat, a zöldségeket, a hagymát és a borsot. Kevés sóval ízesítjük, és lefedve 10 percig forraljuk. Beletesszük a húst, és lefedve még 25 percig főzzük, majd kivesszük, és vékonyan felszeleteljük. A levest átszűrjük, és másfél litert félreteszünk. A narancsokat vastagon meghámozzuk, a kifolyó levüket összegyűjtjük, minden fehér részt és a magokat eltávolítjuk. A kinyomkodott zselatint a félretett levesbe keverjük, ismét átszűrjük, és langyosra hűtjük. Belekeverjük a citrom reszelt héját, a tárkonyt, a vermutot és a narancslét. Kerek formát olajjal kikenünk, 1 cm vastagon belesimítunk egy réteg aszpikot, és 10 percre hűtőbe tesszük. Amikor megdermedt, hússzeletekkel és narancsgerezdekkel befedjük, erre ismét egy réteg aszpik kerül, és újra hűtőbe állítjuk. Amikor kész, tálra borítjuk.
Bazsalikomos krémmel töltött paradicsom
HOZZÁVALÓK:

12 kis paradicsom
1 evőkanál olaj
12 dkg főtt-füstölt sonka
1 csokor friss bazsalikomlevél
15 dkg mascarpone krémsajt
1 gerezd fokhagyma
2 evőkanál metélőpetrezselyem
8 dkg zsemlemorzsa
őrölt bors


ELKÉSZÍTÉS

A paradicsomok tetejét levágjuk, a belsejüket kiskanállal kikaparjuk, majd 30 percre lefelé fordítva szitára, rácsra tesszük, hogy a levük kicsöpögjön. A sonkát gyufaszálnyi vékony csíkokra, a bazsalikomleveleket finomra vágjuk. Mélytányérban villával elkeverjük a mascarpone sajtot a zúzott fokhagymával, a finomra vágott petrezselyemmel, a sonkával és a bazsalikommal, majd sóval, borssal ízesítjük. Itatóssal kiszedjük a paradicsomokból a maradék nedvességet, és az üregükbe töltjük a krémet. Meghintjük zsemlemorzsával, kiolajozott sütőlapra helyezzük, és 10 percre forró sütőbe toljuk.


A megsült paradicsomokat óvatosan vegyük el a sütőlapról, és kínáljuk balzsamecetes-olívaolajas öntettel meglocsolt rucola salátán.
Csőben sült káposztás hajdinagombócok
HOZZÁVALÓK:

50 dkg édes káposzta
fél dl olívaolaj
1 közepes fej vöröshagyma
50 dkg főtt, leszűrt hajdina
1 csokor petrezselyem
2 evőkanál parmezán sajt (reszelt)
3 tojás
zsemlemorzsa
2 dl zöldségleves
2 dl tejszín
1 paradicsom
őrölt bors


ELKÉSZÍTÉS

A káposztát reszeljük le, sózzuk be, és hagyjuk állni. A forró olívaolajban fonnyasszuk meg a felaprított hagymát, tegyük bele a kinyomkodott káposztát, és pirítsuk világosbarnára. Ezután adjuk a hajdinához, és szórjuk meg sóval, borssal, aprított petrezselyemmel. Keverjük bele a parmezánt meg a tojásokat, és annyi zsemlemorzsát adjunk hozzá, hogy puha, formázható masszát kapjunk. A zöldséglevest és a tejszínt  keverjük össze, sózzuk, borsozzuk meg, és öntsük tepsibe. A káposztás hajdinamasszából vizes kézzel formáljunk kisebb gombócokat, és óvatosan helyezzük a tejszínes zöldséglevesbe. 190 °C-os sütőben, fóliával letakarva pároljuk 20 percig, majd a fóliát levéve, süssük pirosra. Tálaláskor szórjuk meg apró kockákra vágott paradicsommal.
Cukkinis pulykanyárs
HOZZÁVALÓK:

50 dkg pulykamell
1 cukkini
25 dkg koktélparadicsom
10 dkg apró gomba
grillfűszer
oreganó (szurokfű)
olívaolaj


ELKÉSZÍTÉS

Az egyik tálban a felkockázott húst, a másikban az összevágott zöldséget pácoljuk grillfűszerrel, morzsolt oregánóval és olívaolajjal. Azért külön, mert a húsnak egy-két óra kell a pácolódáshoz, míg a zöldségnek elég, ha a nyársra húzás előtt pár perccel fűszerezzük meg. A nyársakat nedvesítsük meg, majd felváltva húzzuk fel rájuk a húst és a zöldségeket. Közepes hőmérsékletű tűzön grillezzük, sütés közben barbeque páccal kenegethetjük. Egy póréhagyma végét vagdossuk be, és ecsetként használhatjuk a kenegetéshez.
Currys-tojásos szendvicsek
HOZZÁVALÓK:

8 szelet szendvicskenyér
8 retek
4 főtt tojás
2 csemegeuborka
4 evőkanál majonéz
2 kávéskanál curry
1 evőkanál finomra vágott petrezselyem
2 evőkanál finomra vágott snidling
őrölt bors


ELKÉSZÍTÉS

A tojásokat villával összetörjük, és salátástálban alaposan összekeverjük a majonézzel, 1 kávéskanál curryvel, a petrezselyemmel, a snidlinggel, majd megsózzuk, megborsozzuk. A kenyerek héját levágjuk. A tojáskrémet a kenyérszeletek egyik felére kenjük, megszórjuk a maradék curryvel, rájuk tesszük a maradék kenyeret, és a szeleteket átlósan félbevágjuk, hogy háromszögeket kapjunk. Az uborkákat felkarikázzuk, a retkeket félbevágjuk. Minden szendvicsre teszünk 2 uborkakarikát, és egy fél retket. A tányérokra fejes vagy fodros salátát, esetleg zsázsát teszünk, és erre ültetjük a tojásos szendvicseket.

Variáció
A curryt őrölt köménnyel helyettesíthetjük, de ebben az esetben a petrezselyem helyett inkább finomra vágott korianderlevéllel ízesítsük a tojáskrémet.
Francia pirítós
HOZZÁVALÓK:

50 dkg cukkini
1 bagett
20 dkg sajt
2 paprika (piros színű)
2 gerezd fokhagyma
1 fej vöröshagyma
1,5 dl olaj
grill fűszerkeverék
bazsalikom
őrölt bors


ELKÉSZÍTÉS

A paprikákat olajjal kikent tepsibe tesszük, és addig grillezzük, míg a héjuk hólyagos lesz. Még melegen zacskóba zárjuk, és kihűtjük. Közben francia lecsót (ratatouille - ejtsd: ratatuj) készítünk: a fokhagymát és a hagymát vékony szeletekre vágjuk, majd 3 evőkanál olajban üvegesre pároljuk (vigyázzunk, ne égessük meg!). A cukkinikat megtisztítjuk, húsukat felkarikázzuk, és a hagymához keverjük. Még 5 percig főzzük, grill fűszerkeverékkel ízesítjük. A bagettet rézsútosan felszeleteljük, olajjal kikent tepsibe tesszük, és meleg sütőben aranyszínűre sütjük. A sajtot kis szeletkékre vágjuk, ezekkel a forró kenyereket befedjük, majd visszatesszük a sütőbe, és ráolvasztjuk a sajtot. A paprikák húsát vékonyan felszeleteljük, és a sajtos crostinik tetejére rakjuk. A maradék olajjal meglocsoljuk, sóval, borssal meghintjük, és forró sütőben készre sütjük. Apróra vágott bazsalikommal megszórjuk, és a ratatouille mellé tálaljuk.
Fűszeres túróval rakott sonka
HOZZÁVALÓK:

60 dkg főtt-füstölt sonka
30 dkg tehéntúró
1 evőkanál mustár
1 mokkáskanál őrölt kömény
1 evőkanál pirospaprika
1 csokor snidling
3 dkg vaj
őrölt bors


a díszítéshez
2 paradicsom


ELKÉSZÍTÉS

A sonkát vágjuk szeletekre. A túrót keverjük habosra a sóval, borssal,  mustárral, köménnyel, pirospaprikával, az apróra vágott snidlinggel és a puha vajjal. A sonkaszeleteket egyenletesen kenjük meg a túróval, fektessük egymásra, és az oldalukat is kenjük be a túrókrémmel. Tegyük 1-2 órára hűtőbe, és forró vízbe mártott éles késsel vágjuk keskeny háromszögekre.
Gombafasírt vörösboros barnamártással
HOZZÁVALÓK:

15 dkg csiperkegomba
15 dkg barna csiperke
15 dkg laskagomba
fél dl olívaolaj
1 fej vöröshagyma
1 csokor petrezselyem
5 zsemle
2 tojás
só, őrölt bors
zsemlemorzsa
a sütéshez 4 dl olaj

a mártáshoz
2 evőkanál liszt
2 dl zöldségleves
2 dl száraz vörösbor
só, őrölt bors
kevés cukor
fél csokor petrezselyem


ELKÉSZÍTÉS

A gombákat vágjuk kisebb darabokra. A felaprított hagymát az olajban futtassuk meg, adjuk hozzá a gombát, nagylángon pirítsuk össze, úgy, hogy ne engedjen sok levet. és szórjuk meg petrezselyemmel. Tegyük keverőtálba, adjuk hozzá a beáztatott, kinyomkodott zsemléket meg a tojásokat. Sózzuk, borsozzuk meg, és szórjunk bele  annyi zsemlemorzsát, hogy könnyen formázható masszát kapjunk. Pihentessük 10 percig majd vizes kézzel formálunk belőle kisebb gömböket, és a forró olajban süssük aranybarnára. A mártáshoz a lisztet szárazon, kevergetve, pirítsuk közepesen barnára, és öntsük bele a zöldséglevest. Lassú tűzön főzzük sűrűsödésig, majd a vörösborral főzzük krémesre. (Ha túl sűrű a mártás, zöldséglevessel hígíthatjuk.) Sóval, borssal, kevés cukorral ízesítsük, szűrjük át, és szórjuk bele a petrezselymet. Tálaláskor a fasírtokat locsoljuk körbe a mártással, és díszítsük pár szál petrezselyemmel.
Hagymás-sajtos pirítós
HOZZÁVALÓK:

8 szelet pirítós kenyér
10 dkg vaj
20 dkg reszelt trappista sajt
6 evőkanál tej
1 mokkáskanál mustár
1 lilhagyma
őrölt bors


ELKÉSZÍTÉS

A megpuhult vajat krémesre keverjük a reszelt sajttal és a tejjel, majd hozzáadjuk a mustárt, és borsot őrlünk bele. A hagymát vékony karikákra vágjuk, leöntjük forró vízzel, 5 percig állni hagyjuk, majd leszűrjük, lecsöpögtetjük, és hagyjuk teljesen megszáradni. A kenyerek egyik oldalát sütőben megpirítjuk, majd a másik oldalára kenjük a sajtos krémet, rárakjuk a hagymakarikákat, és forró sütőben sütjük, amíg a sajt teteje megpirul.
Hidegtál hússal, zöldséggel
HOZZÁVALÓK:

50 dkg kicsontozott sertéskaraj
15 dkg gersli (árpagyöngy)
1 citrom leve és reszelt héja
20 dkg vörös káposzta
1 piros paprika
1 uborka
25 dkg natúr krémsajt
4 evőkanál olaj
1 kávéskanál curry
1 gerezd fokhagyma
1-1 evőkanál köménymag, finomra vágott petrezselyem és snidling
őrölt bors

olaj, a sütéshez


ELKÉSZÍTÉS

A húst fokhagymával bedörzsöljük, köménymaggal meghintjük, forró olajjal minden oldalát leöntjük, és alufóliával lefedjük. Forró sütőbe toljuk, közepes lángon puhára sütjük, majd  fóliát levesszük, és még 10 percig pirítjuk a hús tetejét. Amikor megsült, hűlni hagyjuk, majd vékonyan felszeleteljük. A gerslit enyhén sós, forrásban lévő vízben 15 percig főzzük, majd leszűrjük, és salátástálba tesszük. Hozzákeverjük a petrezselymet, megsózzuk, borsozzuk, és hűlni hagyjuk. A káposztát megtisztítjuk, lereszeljük, a paprikát kis kockákra vágjuk, az uborkát felkarikázzuk. Egy csészében összekeverjük a krémsajtot 3 evőkanál olajjal, a citromlével, a curryvel, a zúzozz fokhagymával, és megsózzuk, megborsozzuk. Szép nagy tálalótálra rendezzük a húst meg a zöldségeket, és kis csészében a tál közepére tesszük a sajtos krémet, mártogatósnak. Reszelt citromhéjat és snidlinget szórunk rá díszítésnek.
Kecskesajtos-paradicsomos szendvics
HOZZÁVALÓK:

6 koktélparadicsom
1-1 evőkanál olaj, apróra vágott petrezselyem és bazsalikom
1 gerezd fokhagyma
8 szelet bagett
15 dkg kecskesajt
őrölt bors


ELKÉSZÍTÉS

A paradicsomokat negyedekre vágjuk, sóval, borssal meghintjük, olajjal meglocsoljuk, petrezselyemmel és bazsalikommal megszórjuk, majd összekeverjük. A fokhagymát kettévágjuk, ezzel a kenyérszeletkéket bedörzsöljük, majd ropogósra grillezzük. Minden szeletre sajtot kenünk, és meleg sütőben átsütjük. Mindegyikre paradicsomdarabkát és bazsalikomlevelet teszünk. Rögtön tálaljuk.



Előételnek vagy étvágygerjesztő falatoknak kiváló. Ha jércesalátát is adunk mellé, könnyű vacsora lehet.
Krémsajttal töltött paradicsom
HOZZÁVALÓK:

4 paradicsom
2 szelet főtt sonka
1 evőkanál mustár
20 dkg krémsajt
2 újhagyma
őrölt bors


ELKÉSZÍTÉS

A paradicsomokat megmossuk, a "kalapjukat" levágjuk, és a belsejüket kikaparjuk. A sonkát is felaprítjuk, és a krémsajthoz keverjük. Beledolgozzuk a mustárt, sóval és borssal ízesítjük, majd 1 evőkanál apróra vágott újhagymát is hozzáadunk. Ezzel a krémmel megtöltjük a paradicsomokat, és aprított hagymazölddel vagy snidlinggel megszórjuk.

Variáció
Bármilyen gombából készíthetjük, lényeg, hogy illatos, ízletes fajta legyen.
Mandulás-szalonnás szilva
24 darabhoz

HOZZÁVALÓK:

24-24 aszalt szilva és mandula
1 dl édes vörösbor
24 szelet szalonna


ELKÉSZÍTÉS

A szilvát vörösborban puhára áztatjuk, majd lecsöpögtetjük, és mindegyik közepére egy-egy szem mandulát teszünk. Jól összenyomjuk, és mindegyiket egy-egy darabka szalonnába csavarjuk, végül forró sütőben csak addig sütjük, hogy a szalonna ne piruljon meg túlságosan.
Mézes-sörös grillezett csirkemell
HOZZÁVALÓK:

4 nagyobb csirkemellfilé
mézes-sörös pác

a körethez
4 adag grillen sült csemegekukorica

Mézes-sörös pác
2 evőkanál méz
2 dl világos sőr
1 dl olaj
1 kiskanál só
1 mokkáskanál frissen őrölt bors


ELKÉSZÍTÉS

A csirkemellfiléket tegyük magas falú tálba, öntsük rá a mézes-sörös pácot, és forgassuk meg benne a húsdarabokat. Fedjük le fóliával, és egy éjszakára tegyük a hűtőbe pácolódni. Fontos hogy egy éjszakát pácolódjon, mert vastag a csirkemell, és akkor finom, ha a belsejét is átjárják az ízek. a Nem árt, ha közben megforgatjuk a páclében a húsdarabokat. Másnap vegyük ki a pácléből a csirkemelleket, és a forró grillen, lassan süssük pirosra. Forrón, a grillezett csemegekukoricával tálaljuk.

Mézes-sörös pác

A mézet kanalazzuk keverőedénybe, kevergetve öntsük hozzá a sört, az olajat, majd sózzuk, borsozzuk meg.  Az így elkészített pácba máris beletehetjük a csirkemellfiléket. A pác javasolt eltarthatósága, 2 nap hűtőben.
Minipizza
HOZZÁVALÓK:

30 dkg liszt
2 dkg élesztő
1 dl olaj
gyömbér (reszelt)


A pizzamártáshoz
30 dkg paradicsom
őrölt gyömbér
őrölt bors

10 dkg mozzarella sajt


ELKÉSZÍTÉS

A lisztbe mélyedést készítünk, és hozzáadjuk az előzőleg langyos vízzel felfuttatott élesztőt. Hozzákeverjük az olajat, a gyömbért, a sót, és annyi langyos vizet, hogy fánktészta sűrűségű tésztánál kicsit keményebb legyen. Letakarva megkelesztjük, majd kis formákba simítjuk a tésztát. A paradicsomokat leforrázzuk, meghámozzuk, turmixgéppel pürésítjük, és kevés vízzel kiforraljuk. A fűszerekkel és sóval ízesítjük, majd ismét kiforraljuk. A mártást a tésztákra adagoljuk, megszórjuk apró kockákra vágott mozzarellával, és megsütjük.
Mosolygós táska
10 személyre

HOZZÁVALÓK:


A tésztához
60 dkg liszt
3 dkg élesztő
15 dkg vaj
2-3 dl tej

cukor

A töltelékhez
10 dkg paradicsompüré
20 dkg párizsi vagy sonka
20 dkg mozzarella sajt
oreganó (szurokfű)


ELKÉSZÍTÉS

Az élesztőt néhány evőkanál langyos tejben megkelesztjük. A lisztet tálba szitáljuk, a kemény vajat beleforgácsoljuk, majd a liszttel elmorzsoljuk. Sózzuk, hozzáadjuk a megkelt élesztőt, és annyi tejet, hogy közepes keménységű tésztát kapjunk. Letakarva 30 percig kelesztjük, majd lisztezett deszkán átgyúrjuk, kinyújtjuk, és 8 centiméteres köröket vágunk ki belőle. A felvágottat és a mozzarellát apró darabokra vágjuk, belekeverjük a paradicsommártásba, sóval, oreganóval fűszerezzük, és a tölteléket a tésztalapok közepére kenjük. A tésztakorongok széleit kevés vízzel bekenjük, egymásra hajtva összenyomkodjuk, majd kivajazott tepsibe egymás mellé rakjuk a tésztákat. Kiszúrt hegyű nejlonzacskóba kevés paradicsompürét töltünk, majd minden táskára szemeket és szájat nyomunk belőle. A tepsit előmelegített, forró sütőbe toljuk, és 10-15 perc alatt aranybarnára sütjük. Grillrácsra téve hagyjuk kihűlni, és langyosan tálaljuk.
Narancsos-krémsajtos pirítós
HOZZÁVALÓK:

20 dkg natúr krémsajt
10 dkg juhtúró
5 dkg mandula
1 narancs leve és reszelt héja
4 mentalevél
2 mokkáskanál méz
1 gerezd fokhagyma
1 paradicsom
fél kígyóuborka
8 szelet kenyér
őrölt bors


ELKÉSZÍTÉS

A krémsajtot összedolgozzuk a juhtúróval, és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. A mandulát durvára vágjuk, tapadásmentes edényben 1-2 perc alatt megpörköljük, és félretesszük. A krémsajtos juhtúróhoz hozzákeverjük a mandulát, a narancs héját meg a levét, a mézet, a zúzott fokhagymát, a finomra vágott mentalevelet, és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Fóliával lefedjük, és 2 órára hűtőbe tesszük. Tálalás előtt a paradicsomot és az uborkát karikákra vágjuk, a kenyérszeleteket megpirítjuk, majd megkenjük a krémsajttal, és uborkával, paradicsommal díszítve kínáljuk.
Rakott sajtcsipsz fokhagymás zöldségkrémmel
HOZZÁVALÓK:

50 dkg trappista sajt
5 dkg vaj
2 evőkanál liszt
forró tej
15 dkg margarin
6 gerezd fokhagyma
2 csemegeuborka
5-6 ecetes piros paprika
6 szelet ecetes sárgarépa
1 kiskanál rózsabors
1 csokor petrezselyem


ELKÉSZÍTÉS

A reszelt sajtból forró teflon serpenyőbe szórjunk 5-6 centis köröket, majd közepes tűzön süssük pirosra mindkét oldalukat, és hűtsük ki. A zöldséges krémhez az olvasztott vajban futtassuk meg a lisztet, majd annyi forró tejet öntsünk hozzá, hogy sűrű besamelt kapjunk, és elváljon az edény falától. Amikor kihűlt, adjuk hozzá a habosra kevert margarint, és jól keverjük össze. Most jön bele az apróra vágott fokhagyma, a csemegeuborka, a paprika, a sárgarépa. Fűszerezzük sóval, durvára tört rózsaborssal meg az aprított petrezselyemmel. 1 órára tegyük hűtőbe, majd mindegyik sajtcsipszre kanalazzunk 1-1 kiskanál krémet, igazítsuk el, és négyet-négyet tegyünk egymásra. A tetejüket díszítsük sárgarépa-, csemegeuborka-, fokhagymaszeletekkel, petrezselyemmel, és jól lehűtve kínáljuk.
Ricottás kenyér fűszeres paradicsommal
HOZZÁVALÓK:

80 dkg ricotta sajt
3 tojás
2 gerezd fokhagyma
1 evőkanál finomra vágott friss kakukkfű

A díszítéshez
néhány kakukkfűág
őrölt bors

olaj, a sütéshez

A paradicsompüréhez
50 dkg paradicsom
1 kávéskanál római kömény
1 teáskanál csípős paprikakrém
őrölt bors


ELKÉSZÍTÉS

A tojásokat felverjük,  belekeverjük a zúzott fokhagymát, a kakukkfüvet, majd megsózzuk, megborsozzuk, és összedolgozzuk a ricottával. Kiolajozott sütőformába tesszük a masszát, a tetejét lesimítjuk, és forró sütőben 75 percig sütjük, úgy, hogy a teteje aranysárga legyen, és ha az ujjunkkal megnyomjuk, ne nyomódjon be. Egy óráig szobahőmérsékleten, további egy óráig pedig hűtőben hagyjuk hűlni. A paradicsompüréhez a paradicsomokat forró vízbe mártjuk, meghámozzuk, a húsukat kis darabokra vágjuk, és serpenyőben, kislángon főzzük, amíg a leve elpárolog. A római köményt egy másik, felforrósított serpenyőben megpattogtatjuk, és a paradicsompüréhez adjuk. Belekeverjük a paprikakrémet, megsózzuk, megborsozzuk, és félretesszük. A kihűlt ricottát kiborítjuk a formából, szeletekre vágjuk, tányérra tesszük, és megkenjük a paradicsompürével. Friss kakukkfűvel díszítjük.

Variáció
A megsült és kihűlt ricottát kockákra vágjuk, és egy órára fűszeres (kakukkfüves, rozmaringos, bazsalikomos) olajba tesszük, majd paradicsomsalátával kínáljuk.
Rizottóval töltött sonka
HOZZÁVALÓK:

20 dkg csiperkegomba
8 nagy szelet füstölt sonka
15 dkg (lehetőleg kerek szemű rizottórizs) rizs
4 evőkanál olívaolaj
2 kávéskanál chili fűszer
1 tyúkhúsleveskocka
1 fej vöröshagyma
1 sárgarépa
1 ág angol zeller
csipetnyi sáfrány
2 evőkanál finomra vágott korianderlevél
őrölt bors


ELKÉSZÍTÉS

A gombát megmossuk, megtisztítjuk, felszeleteljük, serpenyőben, forró olajban 5 percig pároljuk, majd sózzuk, borsozzuk, és szűrőbe téve lecsöpögtetjük. A rizst háromszoros mennyiségű vízben puhára főzzük, közben a leveskockával és 1 kávéskanál chili fűszerrel ízesítjük. A hagymát, a sárgarépát és a zellert kis darabokra aprítjuk, és a maradék olajban kislángon néhány perc alatt puhára pároljuk. Megszórjuk a maradék chili fűszerrel, elkeverjük, és még 2 percig főzzük. Hozzáadjuk a rizst, a gombát, a sáfrányt, a koriandert, jól összekeverjük, és amikor kihűlt, 3 órára hűtőbe tesszük. Tálalás előtt a sonkaszeleteket hosszában három részre vágjuk, a rizses keveréket 24 gombócra osztjuk, és mindegyiket egy-egy sonkacsíkba tekerjük. Hidegen tálaljuk.
 
Rokfortos dip
HOZZÁVALÓK:

10-10 dkg natúr krémsajt és rokfort sajt
3 evőkanál tej
2 kávéskanál sherry


ELKÉSZÍTÉS

Tálba kanalazzuk a krémsajtot, hozzáöntjük a tejet és a sherryt. Villával addig keverjük, amíg egynemű és lágy massza lesz belőle. Hozzáadjuk a roquefort sajtot, és jól összekeverjük, de akkor igazán jó, ha a rokfortot nem törjük egészen össze, hanem a krémben megmaradnak a darabjai. Tálalásig hűtőben tartjuk.

Jó tudni
Sült csirkeszárny mellé kitűnő, de kínálhatunk hozzá ropogós zöldségeket vagy almagerezdeket is.
Sajtfánkocskák
16 db-hoz

HOZZÁVALÓK:

2,5 dl tej
15 dkg liszt
5 tojás
10-10 dkg vaj és reszelt ementáli sajt
5 dkg gouda sajt
őrölt szerecsendió
bors


ELKÉSZÍTÉS

Felforraljuk a tejet, hozzáadjuk a vajat, megsózzuk, borsozzuk, és kevés szerecsendiót szórunk bele. Levesszük a tűzről, beleszórjuk a lisztet, és fakanállal alaposan összekeverjük. Visszatesszük a tűzre, és két percig, kislángon, kevergetve hagyjuk száradni, úgy, hogy a tészta elváljon az edény falától. Hűlni hagyjuk, majd egyesével belekeverünk 4 tojást, 7,5 dkg reszelt ementálit, és a kis kockákra vágott gaudát. 16 darab 8 centis halmot formázunk a tésztából, és sütőpapírral kibélelt tepsiben úgy helyezzük el, hogy legalább 4 cm hely legyen közöttük. Egy tojást felverünk, bekenjük vele a fánkocskák tetejét, majd megszórjuk a maradék reszelt sajttal, és előbb forró sütőben kb. 12 percig, majd langyos sütőben további 5 percig sütjük úgy, hogy a sütő ajtaját kitámasztjuk.
Sajtos rudak
30 darabhoz

HOZZÁVALÓK:

25 dkg leveles tészta
8 dkg edami sajt (reszelt)
1 tojássárgája
a tepsi kikenéséhez, vaj


ELKÉSZÍTÉS

A tésztát 2 cm vastagra nyújtjuk, 5 dkg sajttal megszórjuk, kettéhajtjuk, még egyszer ráhatjuk, végül ismét 2 cm vastagra nyújtjuk. Másfél centi vastag, 7 cm hosszú darabokra vágjuk, vékonyan kivajazott tepsibe tesszük. A tojássárgájával megkenjük, és a maradék reszelt sajttal megszórjuk. Meleg sütőben készre sütjük.
Sonkás szendvics sárgabarack csatnival
6 személyre

HOZZÁVALÓK:

4 szelet falusi kenyér
12 szelet pármai sonka
18 aszalt sárgabarack
1,5 cm-es darab gyömbér
2-2 evőkanál balzsamecet és zsázsa
10 dkg parmezán sajt
őrölt bors


ELKÉSZÍTÉS

A sárgabarackot felaprítjuk, a gyömbért lereszeljük, meglocsoljuk a balzsamecettel, megsózzuk, és állni hagyjuk. A kenyeret felvágjuk, rárakjuk a sonkaszeleteket, borsot őrölünk rá, mindegyik szelet tetejére barackos csatnit kenünk, teszünk rá egy-egy kanálnyi zsázsát, és parmezánforgácsokkal díszítjük.


Csírazöldségekből készült salátákkal vagy zsázsával kínálhatjuk.
Sonkás tortácskák
HOZZÁVALÓK:

20-20 dkg feta és reszelt trappista sajt
4 szelet füstölt sonka
2 evőkanál tejföl
8 tojás
1 csokor snidling
a formákba, vaj és liszt
őrölt bors


ELKÉSZÍTÉS

A feta sajtot szűrőbe téve lecsöpögtetjük, és hűtőbe tesszük. A sonkát csíkokra, majd apró kockákra vágjuk (a zsíros részét előbb leszedjük). A fetát villával összetörjük, hozzákeverjük a tejfölt, a tojásokat, a reszelt sajt felét, és sóval, borssal ízesítjük. Kivajazott, kilisztezett kicsi tortaformákba kanalazzuk a masszát (ebből a mennyiségből 12 kis tortát süthetünk), a tetejükre szórjuk a sonkakockákat, a maradék reszelt sajtot és a finomra aprított snidlinget. Forró sütőbe tesszük a formákat, és addig sütjük, amíg a tojás megszilárdul (kb. 10 perc). Óvatosan kiszedjük a formákból, tálalótálra tesszük, és melegen kínáljuk.


Félbevágott, balzsamecetben megforgatott koktélparadicsomokat adjunk mellé salátának.
Tatár tortácskák paradicsommal
HOZZÁVALÓK:

1 kg paradicsom (friss)
1 fej mogyoróhagyma
1 gerezd fokhagyma
1 kávéskanál kakukkfű
1 evőkanál oreganó (szurokfű)
1,5 dl olaj
0,5 dl borecet
8 darab réteslap
kevés balzsamecet
őrölt bors


A díszítéshez
néhány olajbogyó (fekete, magozott)
bazsalikomlevelek


ELKÉSZÍTÉS

A paradicsomokat 1 percre forró vízbe mártjuk, meghámozzuk, levüket és belsejüket kinyomjuk, húsukat pépesre zúzzuk. A mogyoróhagymát apróra vágjuk. Salátástálba tesszük a paradicsomot, a hagymát, a zúzott fokhagymát, a kakukkfüvet, az oreganót, az olajat, az ecetet, majd sóval, borssal ízesítjük, és összekeverjük. A réteslapokból 4-4 db 16 és 10 cm  átmérőjű kört vágunk ki. Kevés vízzel meglocsoljuk a köröket. 4 db kb. 12 cm átmérőjű formába nyomkodjuk a nagy köröket, a széleket hullámosra igazítjuk. A paradicsomos krémmel megtöltjük, és meleg sütőben 10 percig sütjük. Olajbogyóval és bazsalikomlevéllel körítjük, kevés balzsamecettel meglocsoljuk, a kis körökkel befedjük, és készre sütjük. Rögtön tálaljuk, mert ropogósan az igazi.
Thai húsgolyók
HOZZÁVALÓK:

80 dkg darált marhahús
1 gerezd fokhagyma
1 fej vöröshagyma
3 dkg friss gyömbér (darabka)
1 evőkanál petrezselyem (apróra vágott)
1 evőkanál tejszín
1 evőkanál olaj
3 tojás
20 dkg zsemlemorzsa
őrölt bors

olaj, a sütéshez


ELKÉSZÍTÉS

A fokhagymát és a hagymát apróra vágjuk, a gyömbért meghámozzuk, és finomra reszeljük. A mogyorót apróra törjük. Mély tálban összedolgozzuk a húst, a hagymát, a fokhagymát, a petrezselymet, a mogyorót, a gyömbért, a tejszínt, 1 tojást, az olajat, és sóval, borssal ízesítjük. A masszából 24 kis golyót formálunk. 2 tojást 1 evőkanál vízzel, sóval és borssal felverünk, a golyókat ebben, majd zsemlemorzsában megforgatjuk, majd fritőzben vagy serpenyőben hatosával megsütjük. Amikor kész, konyhai papírtörlőre szedjük, hogy felitassuk a zsiradékot.

Variáció
Marokkói módra is készíthetjük, akkor mogyoró helyett mandulát, petrezselyem helyett korianderlevelet teszünk bele, és kevés csípős pirospaprikát.



Melegen és langyosan is finom. Édes-savanyú mártást vagy csípős mártást is adhatunk mellé.
Töltött bagett
HOZZÁVALÓK:


ELKÉSZÍTÉS

 

Tonhalsalátás bagett
1 bagettet hosszában kettévágunk. 1 doboz tonhalkonzervet lecsöpögtetünk. 2 dl joghurtot 1 evőkanál olajjal, fél kávéskanál ecettel, kevés mustárral, 1 gerezd zúzott fokhagymával, sóval és borssal simára keverünk. Beleforgatjuk az apróra vágott tonhalat. A kenyérszeleteket fejessaláta-levelekkel befedjük, erre halmozzzuk a halas salátát, végül főtt tojással díszítjük.

Variáció
Tonhal helyett lazacot is használhatunk, mustár helyett pedig apróra vágott zöldfűszereket.

Fetás-paradicsomos bagett
A bagettet hosszában kettévágjuk, és megvajazzuk. Apró darabkákra tépett fejes salátával befedjük, erre paradicsomkarikákat halmozunk. A tetejükre kockáckra vágott feta sajtot teszünk, és olajbogyókkal díszítjük. Olívaolajjal meglocsoljuk.

Variáció
Fejes saláta helyett használhatunk endívia salátát, az olajbogyó helyett pedig megrakhatjuk felkarikázott zöldhagymával.

Szezámmagos bagett sonkával és sajttal
A bagettet hosszában kettévágjuk. Majonézzel megkenjük, majd salátalevelekkel befedjük. Goudaszeletekkel megrakjuk, erre paradicsomkarikákat, sonkatekercseket, uborkakarikákat és felkarikázott főtt tojást teszünk. Apróra vágott petrezselyemmel meghintjük.

Variáció
A sonkatekercsek helyett tehetünk rá szalámikarikákat.

Füstölt sonkás-ananászos bagett
A bagettet hosszában kettévágjuk, megvajazzuk, és salátalevelekkel megrakjuk. Vékony szelet füstölt sonkát teszünk rá, és ananászdarabkákkal, epercikkekkel megszórjuk.

Variáció
Az ananászra tehetünk szálaira szedett, jól lecsöpögtetett savanyú káposztát. Az ananász helyett használhatunk reszelt almát.
Töltött briós
HOZZÁVALÓK:


ELKÉSZÍTÉS

 

Lazacos briós
10 dkg tehéntúrót 1 apróra vágott hagymával habosra keverünk. 4 brióst kettévágunk, egyik felüket megkenjük, és vékony szelet füstölt lazacot teszünk rájuk. Citromdarabkákkal, olajbogyóval és petrezselyemmel díszítjük. Végül rátesszük a briós másik felét.

Variáció
Másféle füstölt hallal is készíthetjük, és túró helyett retekkrémmel is megkenhetjük.

Briós sajttal és tojással
4 kis brióst kettévágunk, megvajazzuk, az egyik felükre fejessaláta-leveleket teszünk, arra vékony  sajtcsíkokat, tojáskarikákat rakunk, és sonkakockákkal megszórjuk. Végül ráhelyezzük a briós másik felét.

Variáció
Lollo rosso salátát is használhatunk, megszórhatjuk sonkakockákkal, és paradicsomkarikákkal.

Briós majonézes zöldséggel és sonkával
4 brióst kettévágunk, megvajazzuk, majd tartármártásba kevert reszelt zellerrel és sárgarépával megrakjuk. Mindegyikre csíkokra vágott főtt-füstölt sonkát teszünk, végül a briós másik felével befedjük.

Variáció
Uborkát is keverhetünk a tartárba. A tetejét megszórhatjuk durvára vágott dióval.

Csirkehúsos briós zsázsával    
4 kis brióst kettévágunk, az egyik felüket zsázsával megrakjuk. 20 dkg kis kockákra vágott főtt csirkemellet 2 evőkanál majonézzel meg 1 evőkanál apróra vágott zöldfűszerrel összekeverünk, és ezzel megkenjük a zsázsás szeleteket. Paradicsomkarikákkal megrakjuk.

Variáció
Zsázsa helyett csírázott lucernát is használhatunk, a paradicsomot pedig uborkával helyettesíthetjük.

Májkrémes briós salátával
4 brióst kettévágunk, salátalevelekkel befedjük, borssal ízesített májkrémet teszünk rájuk, majd mandaringerezdekkel díszítjük.

Variáció
Kacsamájpástétomot is használhatunk, a saláta helyett pedig fejes káposztát.
 
Töltött szőlőlevelek
HOZZÁVALÓK:

4 evőkanál mazsola
20 dkg rizs
1 csokor újhagyma
1,5 dl olívaolaj
2 késhegynyi őrölt fahéj
1 evőkanál finomra vágott petrezselyem
3 evőkanál fenyőmag
24 pácolt (üvegben kapható) szőlőlevél
1 citrom (leve)
őrölt bors


ELKÉSZÍTÉS

A mazsolát meleg vízben 10 percig áztatjuk, majd jól lecsöpögtetjük. A rizst meleg vízbe áztatjuk, majd félretesszük. Az újhagymát finomra vágjuk, majd serpenyőben, 2 evőkanál olajban megfonnyasztjuk. Hozzáadjuk a rizst, felöntjük kétszeres mennyiségű vízzel, 10 percig főzzük, majd belekeverjük a fahéjat, a petrezselymet, a mazsolát és a maradék olajat. Megsózzuk, megborsozzuk, még 10 percig főzzük, és hűlni hagyjuk. A szőlőleveleket lecsöpögtetjük, deszkán kiteregetjük, megtöltjük rizzsel, aztán feltekerjük, és fogvájóval átszúrjuk. Kiolajozott serpenyőbe szorosan egymás mellé tesszük a tekercseket,. Meglocsoljuk citromlével, és felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi. Felforraljuk, kislángon 25 percig főzzük, majd szűrőkanállal kiszedjük, lecsöpögtetjük, és tálalótálra tesszük.
Töltött zsemle
6 személyre

HOZZÁVALÓK:

6 zsemle
15 dkg sonka
1 uborka
4 paradicsom
1 zöldpaprika
1 fej vöröshagyma
2 főtt tojás
1 evőkanál ecet
3 evőkanál olaj
1 gerezd fokhagyma
őrölt bors


ELKÉSZÍTÉS

A zsemlék tetejét levágjuk, a belsejüket kikaparjuk úgy, hogy a héjuk mellett 2 cm belsejük maradjon. Az uborkát és a paradicsomot meghámozzuk. Az uborka negyedét, 1 paradicsomot és a hagyma negyedét félretesszük, a többit kis kockákra vágjuk. A sonkát, és a paprikát apró kockákra végjuk. A kikapart kenyérbelet a fokhagymával, az uborkával, a hagymával és a paradicsommal turmixoljuk, majd az olajjal összedolgozzuk, hogy sűrű krémet kapjunk. Sóval, borssal ízesítjük. A zsemléket a zöldség- és sonkakockákkal megtöltjük, majd a szósszal meglocsoljuk. A tojásfehérjét felkockázzuk, a tojássárgáját villával áttörjük, és ezzel díszítjük a zsemlék tetejét.


Adhatunk hozzá salátát, hideg omlettet, gyümölcsöket.
Zöldséges borjúnyárs roston
HOZZÁVALÓK:

40 dkg borjúkaraj
2 zöldpaprika
1 közepes cukkini
2 fej vöröshagyma
4 paradicsom
15 dkg húsos füstölt szalonna
gyömbéres grillfűszer
1,5 dl olívaolaj
12 bambusznyárs

Gyömbéres grillfűszer
1 púpozott kiskanál só
1 mokkáskanál frissen őrölt gyömbér
1 kiskanál pirospaprika
1 evőkanál petrezselyem


ELKÉSZÍTÉS

A borjúkarajt, a kimagozott paprikát, a cukkinit, a hagymát, a paradicsomokat, a füstölt szalonnát vágjuk nagyjából egyenlő nagyságú darabokra és kockákra, majd a felsorolás sorrendjében, váltakozva húzzuk nyársakra. Fektessük egymás mellé egy magas falú tálcára, minden oldalukat szórjuk meg a gyömbéres fűszerrel, és locsoljuk meg az olívaolajjal. 30 percre tegyük hűtőbe pácolódni, majd a forró roston süssük pirosra, és forrón tálaljuk.

Gyömbéres grillfűszer

A sót, a gyömbért, a frissen őrölt borsot, a pirospaprikát, a petrezselymetszórjuk kis keverőedénybe, majd jól keverjük össze, és már fűszerezhetjük is vele a zöldséges borjúnyársakat.
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.