Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Édességek, desszertek

2008.04.21
Áfonyás csokoládéfelfújt
HOZZÁVALÓK:

5 dkg vaj
6 dkg liszt
2 dl tej
3 tojás
10 dkg cukor
12 dkg étcsokoládé
8 dkg vörös áfonya
a formákhoz kevés vaj és liszt
a tálaláshoz porcukor, citromfű


ELKÉSZÍTÉS

A vajból és a lisztből lassú tűzön, kevergetve, készítsünk világos-vajas rántást. Fokozatosan engedjük fel a felforrósított tejjel, főzzük sűrűre, majd húzzuk le a tűzről. A tojás sárgákat a cukorral keverjük fehéredésig, majd adjuk hozzá az olvasztott csokoládét, az apróra vagdalt vörös áfonyát, és keverjük a besamelhez. Ha sima az állaga, lazán forgassuk bele a  tojás fehérjékből vert kemény habot. A kivajazott, kilisztezett formákat töltsük háromnegyedig a csokoládés masszával. Egy tepsibe öntsünk kevés forró vizet, tegyük bele a felfújttal megtöltött formákat, és 130 °C-os sütőben gőzöljük ki. Amikor elkészült, vegyük ki a vízből a formákat, és töröljük szárazra. Tálaláskor a felfújtakat szórjuk meg porcukorral, és díszítsük friss citromfűvel. Forrón kínáljuk.
Almás charlotte
HOZZÁVALÓK:

4 dkg mazsola
3 evőkanál almabor
3 evőkanál méz
1,5 kg alma
15 dkg vaj
fél kávéskanál őrölt fahéj
2 evőkanál sárgabaracklekvár
4 briós
1 dkg mandulaforgács


ELKÉSZÍTÉS

A mazsolát fél órára a borba áztatjuk. Az almákat meghámozzuk, magházukat kivájjuk, és szeletekre vágjuk. A mézzel, 5 dkg vajjal és a fahéjjal kislángon puhára pároljuk. Hozzáadjuk a sárgabaracklekvárt, a mazsolát és a bort. A briósok héját levágjuk, 4-5 háromszög alakú szeletre vágjuk, és a maradékot vékonyan felszeleteljük. A háromszögeket mindkét oldalukon vajjal megkenjük, majd ezekkel kirakjuk a kivajazott formát, a szélekre tesszük a szeleteket. Középen a kompóttal kitöltjük, a maradék háromszögekkel befedjük, és forró sütőben készre sütjük. Teljesen kihűtjük, és legalább 4 órára hűtőbe tesszük. Tálaláskor a formából hideg tálra borítjuk, és mandulaforgáccsal díszítjük.
Almás-habos csemege
HOZZÁVALÓK:

5 dkg étcsokoládé
12,5 dkg vaj
12,5 dkg zsemlemorzsa
3 evőkanál barna cukor
50 dkg almakompót
7,5 dkg vaj

A tetejére
2 dl tejszín
2 evőkanál porcukor
3 evőkanál málnadzsem


ELKÉSZÍTÉS

A csokoládét lereszeljük. A vajat felolvasztjuk, majd a zsemlemorzsával és a cukorral kevergetve 5 percig főzzük, míg aranyszínű lesz, a zsemlemorzsa pedig ropogós. A tűzről levéve hozzáadjuk a csokoládét, és kihűtjük. Kivajazott porcelán gyümölcstortaformába simítjuk a csokis zsemlemorzsa felét, rátesszük a kompótot, és a maradék zsemlemorzsával befedjük. A vajat elmorzsoljuk, ezzel megszórjuk, meleg sütőben 25 percig sütjük, majd kihűtjük. A tejszínt a cukorral habbá verjük, és a süteményre simítjuk. Málnadzsemmel díszítve tálaljuk.
Alufóliában sült gyümölcs
HOZZÁVALÓK:

1,5 dl szőlőlé
2 szegfűszeg
1 kávéskanál friss gyömbér (reszelt)
2 sárgahúsú őszibarack
1 körte
2 füge
2 sárgabarack (aszalt)
2 darabka fahéj
12 szőlőszem
1 tojásfehérje
margarin


ELKÉSZÍTÉS

A szőlőlét felforraljuk, majd levesszük a tűzről, beledobjuk a szegfűszegeket és a gyömbért. Lefedve 15 percig állni hagyjuk, majd leszűrjük. A barackokat 1 percre forró vízbe rakjuk, hideg vízzel leöblítjük, meghámozzuk, kettévágjuk, a magokat kiszedjük, és húsukat vékonyan felszeleteljük. A körtét kettévágjuk, magházát kivájjuk, húsát vékonyan felszeleteljük. A fügéket kettévágjuk. A barackokat kis kockákra aprítjuk. A fahéjdarabokat kettétörjük. 4 db, 30 cm átmérőjű alufóliadarabot margarinnal megkenünk, a gyümölcsöket a közepükön elosztjuk, a szőlőlével meglocsoljuk, és minden kupacra egy-egy fahéjdarabot teszünk. A fóliákat széleiknél fogva, mint egy batyut, összefogjuk, jól lezárjuk, és 15 percig grillezzük. Amikor kész, a fóliákat kinyitjuk, így tesszük tányérokra. Rögtön kínáljuk.
Ananászos rizskorona
HOZZÁVALÓK:

15 dkg rizs
7,5 dl tej
1 vaniliarúd
40 dkg ananász (darabolt, konzerv)
6 dkg cukor
3 tojás
2 dkg vaj

A karamellizáláshoz
10 dkg kockacukor



ELKÉSZÍTÉS

A rizst sós vízben 2 percig főzzük, majd hideg vízzel leöblítjük, lecsöpögtetjük. A tejet a hosszában kettévágott, kikapart vaníliarúddal felforraljuk. Beletesszük a rizst, lefedjük, és puhára főzzük (akkor jó, ha minden tejet magába szívott a rizs). A cukrot  2 evőkanál vízzel felforraljuk, aranyszínűre karamellizáljuk, majd a kerek közepű (savarin) formába öntjük. A formát addig forgatjuk minden irányba, míg mindenhová eljut a karamell. Amikor a rizs puha, hozzáadjuk a cukrot, a vajat és a tojásokat. Óvatosan összekeverjük, és egy kis részét a forma aljába simítjuk. Befedjük ananászdarabokkal, erre rizs következik, és a sort addig folytatjuk, míg a hozzávalók elfogynak. (A tetejére rizs kerüljön!) Végül meleg sütőben, vígőzben készre pároljuk, és a formában hagyjuk kihűlni. Amikor teljesen kihűlt, tálra borítjuk. Hidegen kínáljuk.


Időt nyerhetünk, ha kifejezetten desszertekhez használatos rizzsel készítjük. Ezt a fajtát főzés előtt nem kell megmosni
Aszalt gyümölcsös torta
HOZZÁVALÓK:

2 teáskanál kínai fekete tea
10 dkg cukor
10 dkg mandulaforgács
25 dkg sárgabarack (aszalt)
20 dkg szilva (aszalt)
5 dkg mazsola
1 adag (30 dkg) vajas tészta (mirelit)
12,5 dkg mandula (őrölt)
fél citrom (leve)
2 evőkanál sárgabaracklekvár


ELKÉSZÍTÉS

A teát 5 dl vízzel leforrázzuk, és 5 percig állni hagyjuk. Feloldjuk benne a cukrot, belekeverjük a gyümölcsöket és a mazsolát, majd lefedve 12 óráig állni hagyjuk. A tésztát kerek teflon gyümölcstorta-formába simítjuk, az alját villával megszurkáljuk, és az őrölt mandulával megszórjuk. A gyümölcsöket lecsöpögtetjük, a barackokat kettévágjuk. A gyümölcsökkel és a mandulaforgáccsal a tortát megszórjuk, majd meleg sütőben megsütjük. 15 percig pihentetjük, csak utána borítjuk ki a formából. A lekvárt turmixoljuk, majd belekeverjük a citromlét. A kész tortát (ecset segítségével) a lekvárral bekenjük, így szép fényes lesz a teteje.
 
Barackos tortácska
HOZZÁVALÓK:

20 dkg tehéntúró
2 dkg cukor
4 evőkanál olaj
6 dl tej
1 tasak vaníliáscukor
14 dkg liszt
fél teáskanál sütőpor
30 dkg őszibarack
2 evőkanál ásványvíz


ELKÉSZÍTÉS

8 dkg túrót, a cukrot, az olajat, a tejet, a vaníliáscukrot és csipetnyi sót összekeverünk, majd a sütőporral elvegyített liszttel összegyúrjuk. 4 kis tortaformát megtöltünk a tésztával, és közepes hőmérsékletű sütőben kb. 20 perc alatt aranybarnára sütjük. A maradék túrót az ásványvízzel összekeverjük. A barackokat gerezdekre vágjuk, néhány gerezdet félreteszünk a díszítéshez, a többit apró kockákra vágjuk, és a túróhoz keverjük. A tortákat megtöltjük a túróval, és a barackkal feldíszítjük.
Citromkrém
HOZZÁVALÓK:

4 dl tejszín
3 zselatinlap
4 citrom
2 citrom (zöld)
15 dkg cukor
8 dkg eper

A díszítéshez
mentalevelek


ELKÉSZÍTÉS

A tejszínt 10 percre fagyasztóba tesszük. A zselatint 10 percre hideg vízbe áztatjuk. A citromok héját lereszeljük, a levüket kinyomjuk, és a cukorral együtt serpenyőbe tesszük. Felolvasztjuk a cukrot, felforraljuk, majd kislángon 10 percig főzzük. Áttörjük, és 1 evőkanál szirupba belekeverjük a zselatint, majd ezt is a többihez vegyítjük. A tejszínt kemény habbá verjük, végül hozzáadjuk a citromszirupot. Talpas kelyhekbe töltjük, és 3 órára hűtőbe tesszük. Eperszemekkel és mentalevéllel díszítve tálaljuk.
Cseresznyés-csokis meglepetés
HOZZÁVALÓK:

25 szem cseresznyebefőtt
25 dkg étcsokoládé
12,5 dkg vaj
3 dl tej
1 evőkanál kakaó
1 evőkanál kukoricaliszt
1 kávéskanál vaníliaaroma
2 tojássárgája
5 dkg cukor
olaj


ELKÉSZÍTÉS

A befőttet lecsöpögtetjük, levét tálba öntjük. A csokoládét vízgőz felett megolvasztjuk, majd hozzáadjuk a kisebb darabokra vágott vajat. A tejet, a kakaót és a vaníliaaromát habosra keverjük, felforraljuk, majd levesszük a tűzről. Egy másik lábasban a tojássárgákat a cukorral habosra keverjük, majd lassanként hozzáadjuk a kakaós tejet. A kukoricalisztet kevés vízben feloldjuk, majd sűrűre főzzük, belekeverjük a csokis krémet, a befőtt levét, és az egészet sima krémmé dolgozzuk. Kihűtjük, és fél órára hűtőbe tesszük. Egyharmadát olajjal kikent, téglalap alakú formába öntjük, és a tetejét elsimítjuk. Befőttel megszórjuk, újra csokikrémet kenünk rá, cseresznyét szórunk a tetejére, és ezt még egyszer ismételjük. A tetejére kevés hideg vizet simítunk, hogy fényes legyen. 24 órára hűtőbe tesszük. Másnap óvatosan tálra borítjuk, és szeletekre vágva kínáljuk.
Cseresznyével töltött táskák
6 személyre

HOZZÁVALÓK:

25 dkg liszt
2 dkg élesztő
1 dl tej
csipetnyi só
1 tojás
1 evőkanál cukor
10 dkg vaj

A töltelékhez
50 dkg cseresznye
3 evőkanál cukor
1 kávéskanál őrölt fahéj
a kenéshez: 1 tojás


ELKÉSZÍTÉS

A tésztához a lisztet mély tálba tesszük, közepére mélyedést csinálunk, ebbe öntjük a tejben felfuttatott élesztőt. Beledolgozzuk a sót, a tojást, a puha vajat és a cukrot. Golyót formálunk belőle, és letakarva 2 órát kelesztjük. Közben kimagozzuk a cseresznyét, a fahéjjal meg a cukorral megszórjuk, és állni hagyjuk. Amikor a tészta a duplájára kelt, vékonyra nyújtjuk, és kb. 12 cm átmérőjű négyzeteket vágunk ki belőle. Mindegyik közepére 1 kanál cseresznyét teszünk. Vizes kézzel kettéhajtjuk, a széleiket lenyomkodjuk, és kívül a felvert tojással mindet megkenjük. Meleg sütőben aranyszínűre sütjük. Langyosan kínáljuk.
Csokigolyó gyerekeknek
HOZZÁVALÓK:

22,5 dkg piskóta
10 dkg étcsokoládé
7,5 dkg margarin
2 evőkanál tortadara
2 evőkanál kakaó
2 evőkanál porcukor


ELKÉSZÍTÉS

A piskótát szétmorzsoljuk, majd robotgéppel simára dolgozzuk. A csokoládét apróra tördeljük, és vízgőzben megolvasztjuk. Mély tálban a piskótát az olvasztott csokival és a margarinnal simára keverjük. A masszából 30 kis golyót formálunk. 10 golyót  szórócsokoládéba, 10-et kakaóba, 10-et pedig porcukorba forgatunk. Tálalásig hűtőben tartjuk.

Variáció
 Még finomabb lesz, ha gyömbéres piskótát használunk. A margarint narancslekvárral is helyettesíthetjük, a narancshéjdarabokat turmixoljuk vagy nagyon finomra vágjuk. Ha felnőtteknek készítjük, 1 evőkanál rumot is adhatunk a piskótához.
Csokis kocka
HOZZÁVALÓK:

10 dkg csokoládé
20 dkg margarin
4 evőkanál cukor
4 tojás
5 dkg liszt

A krémhez
30 dkg csokoládé
4 dl tejszín
1 evőkanál cukor

A tetejére
20 dkg csokoládé
5 evőkanál víz
18 dkg cukor

A díszítéshez
csokoládéforgács


ELKÉSZÍTÉS

A csokoládét kis darabokra tördeljük, és vízgőz felett megolvasztjuk, majd hozzáadjuk a  margarint, végül a tojássárgákat egyesével a krémhez keverjük. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, majd óvatosan, a liszttel felváltva, a krémbe forgatjuk. Kivajazott, lisztezett, téglalap alakú formába simítjuk a krémet, és meleg sütőben kb. 20 percig sütjük. Rácsra borítjuk, és kihűtjük. A krémhez a csokoládét kis darabokra tördeljük, a tejszínbe keverjük, hozzáadjuk a cukrot, és kislángon addig melegítjük, míg sima krémet kapunk. Kihűtjük, és 2 órára hűtőbe tesszük. Amikor jól kihűlt, elektromos habverővel még egyszer átdolgozzuk. A kihűlt tortát 1,5 centiméter vastag lapokra vágjuk, és a tejszínes krémmel megtöltjük. Legalább 2 órára hűtőbe tesszük. A mázhoz a csokoládét a cukorral és a vízzel elkeverjük, és kislángon sima krémmé főzzük. Megkenjük a sütemény tetejét, majd meleg vízbe mártott, éles késsel négyzetekre vágjuk. Minden kocka tetejére kevés csokiforgácsot szórunk.
Csokis-mandulás-narancsos torta
HOZZÁVALÓK:


A tésztához
10 dkg csokoládé
7,5 dkg vaj
15 dkg mandula (őrölt)
5 evőkanál porcukor

A tetejére
2 narancs
20 dkg csokoládé
3 tojássárgája
1 evőkanál likőr
4 tojásfehérje


ELKÉSZÍTÉS

A csokit apró darabokra tördeljük, vízgőz felett megolvasztjuk, majd hozzáadjuk a vajat, és habosra keverjük. A mandulát, a cukrot és a vajas csokikrémet 2 evőkanál vízzel simára dolgozzuk. Egy 24 cm átmérőjű, 3 cm magas tortaforma alját és széleit alufóliával kibéleljük. Fél cm vastagon beleöntjük a masszát, és 1 órára fagyasztóba tesszük. A krémhez a narancsok héját lereszeljük, a héjakat 10 percre lobogó forró vízbe tesszük, majd lecsöpögtetjük. A csokoládét kislángon megolvasztjuk, majd levesszük a tűzről, belekeverjük a tojássárgákat, a likőrt és a narancshéjat. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, majd óvatosan ehhez adjuk a narancsos csokikrémet. Ezt a kemény csokiréteg tetejére simítjuk, és 1 órára hűtőbe tesszük. A narancsokat 8 gerezdre osztjuk, és minden fehér héjat leszedünk róluk. A tortát a formából kivesszük, tortatálra rakjuk, de az alufóliát rajta hagyjuk. A narancsgerezdeket rózsaszerűen a tetejére rendezzük, és azonnal tálaljuk.
Csokoládés tekercs
HOZZÁVALÓK:

6 tojás
14 dkg porcukor
10 dkg kakaó

A csokoládékrémhez
3 dl tejszín
7,5 dkg reszelt fehér csokoládé
2,5 dkg porcukor


ELKÉSZÍTÉS

A tojássárgákat 10 dkg cukorral felverjük, aztán hozzáadjuk a kakaót, és azzal is jól összekeverjük. A maradék porcukrot fokozatosan a tojásfehérjéhez adagolva kemény habbá verjük, és beleforgatjuk a kakaós masszába. A tésztát négyszögletes, sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk, és 10 percig forró sütőben sütjük. Kivesszük a sütőből, nedves ruhát terítünk rá, a sütőpapírral együtt feltekerjük, és hűlni hagyjuk. A krémhez a tejszínt habbá verjük, és belekeverjük a csokoládét. A tésztát kitekerjük, rákenjük a krémet, aztán a sütőpapírról fokozatosan leválasztva újra feltekerjük, és 2 órára hűtőbe tesszük. Tálaláskor egy kis porcukrot szórunk rá.
Déligyümölcsös kenyér
2 kenyérhez

HOZZÁVALÓK:

30 dkg rétesliszt
1 kávéskanál élesztőpor
2 citrom
2 narancs
10 dkg vaj
5 tojás
30 dkg cukor
2 dl tejszín
a forma kikenéséhez, vaj


ELKÉSZÍTÉS

A lisztet az élesztővel átszitáljuk. A citromok és a narancsok héját lereszeljük, levüket kinyomjuk. A vajat megolvasztjuk. A tojásokat a cukorral robotgéppel közepes sebességgel habosra keverjük, majd tovább keverve beledolgozzuk a tejszínt, a citromok és a narancsok héját és levét, meg a vajat. Hozzáadjuk a lisztet, és fényes, sima masszává dolgozzuk. Vajjal jól kikent 2 formába osztjuk a masszát, és közepesen meleg sütőben megsütjük. Csak akkor borítjuk ki a formából, amikor langyosra hűltek, és rácson teljesen kihűtjük. Zsírpapírba burkoljuk, majd fagyasztótasakba tesszük, és lefagyasztjuk. Fagyasztási idő: 30 perc, a fagyasztóban 6 hónapig eltartható.
Dióval töltött körte
HOZZÁVALÓK:

8 darab körte
2 dl fehérbor
3 evőkanál cukor
3 szál fahéj
4-5 szem szegfűszeg
6 evőkanál dió (darált)
2 evőkanál mazsola
2 evőkanál méz
1 tasak vaníliáscukor
1 citromhéj
1.5 evőkanál zselatin
15 dkg cukor
3 dl víz


ELKÉSZÍTÉS

Hámozzuk meg a körtéket, de a felső részénél hagyjuk meg cikk-cakkosan a héját, hogy szebb legyen. A talpán át vegyük ki a magházat is. Egy fél liter vízbe tegyük bele a szegfűszeget, a fahéjat és a fehérbort, forraljuk egy negyed órát, majd öt percre tegyük bele főni a körtéket. Tegyük félre hűlni, és közben készítsük el a tölteléket: Keverjük el a vízben a mézet, a vaníliáscukrot és a reszelt citromhéjat, forraljuk fel, és öntsük a mazsolás dióra. Amikor kihűlt, óvatosan megtöltjük vele a körte belsejét. Az öntethez borostyánszínűre karamellizáljuk a cukrot, hirtelen felengedjük a vízzel, és addig forraljuk, míg a karamell el nem olvad. Állandó keverés mellett beleforraljuk az előkészített zselatint, és hagyjuk hűlni. Ebbe a krémbe néhányszor belemártjuk a körtét, hogy szép mázat kapjon. Különleges őszi desszert.
Epres mandulaálom
HOZZÁVALÓK:


A sziruphoz
7,5 dkg cukor
2 evőkanál cseresznyepálinka

A krémhez
30 dkg eper
1 kávéskanál narancslé
2 zselatinlap
2,5 dl tej
1 tojás
1 tojássárgája
5 dkg cukor
2,5 dkg kukoricakeményítő
1 kerek piskótatorta
10 dkg fehér marcipánmassza

A díszítéshez
eper
mandula


ELKÉSZÍTÉS

A sziruphoz 1 dl vizet a cukorral felforralunk. 2 percig kislángon főzzük, majd a tűzről levéve belekeverjük a pálinkát. A krémhez a megtisztított eper felét a narancslével turmixoljuk. A zselatinlapokat 10 percig hideg vízben áztatjuk. A tejet felforraljuk. Keverőtálban habosra keverjük a tojást, a tojássárgáját és a cukrot. Hozzáadjuk a keményítőt, és ezzel is simára keverjük. Állandóan kevergetve apránként hozzáadjuk a meleg tejet, majd kislángon sűrűre főzzük. A tűzről levéve hozzáadjuk a kinyomkodott zselatint. Langyosra hűtjük, belekeverjük az eperpürét, és teljesen kihűtjük. A maradék epret felszeleteljük. A piskótát 3 lapra vágjuk, és a sziruppal meglocsoljuk. Egy kerek tortaformát zsírpapírral kibélelünk (ugyanolyan átmérőjűt, mint a piskóta), és egy lapot belerakunk. A krém felét rásimítjuk, és az eperszeletek felét elosztjuk rajta. A második lappal lefedjük, és a maradék tejszínnel meg eperrel beborítjuk. A harmadik lapot is rárakjuk, tányérral lefedjük, súlyokkal lenyomtatjuk, és 12 órára hűtőbe tesszük. A marcipánt kinyújtjuk, és a kész tortára simítjuk. Eperrel, mandulával díszítve kínáljuk.
Fügetorta
HOZZÁVALÓK:

3-4 szem füge (friss)
10 dkg liszt
1 darab tojás
1 darab tojássárgája
1 evőkanál dió (darált)
20 dkg cukor
8 dkg vaj
fél citrom (héja)
fél csomag sütőpor


ELKÉSZÍTÉS

15 dkg cukorból fél deci vízzel készítsünk karamellt, és öntsük egy közepes tortaforma aljába. Felezzük el a fügéket, és a belsejükkel lefelétegyük a karamellbe. A vajat a maradék cukorral keverjük habosra, dolgozzuk hozzá a tojásokat, apránként szórjuk bele a sütőporral és dióval összekevert lisztet meg a citromhéjat. Öntsük a tésztát a karamellel körbeöntött formába, és 160 C-ra előmelegített sütőben 50 percig süssük. A sütőből kivéve, azonnal borítsuk tányérra. Hidegen tálaljuk, tejszínhabbal díszítve.
Gesztenyés tekercs
HOZZÁVALÓK:

25 dkg háztartási keksz
20 dkg vaj
10 dkg cukor
5 cl rum
1 evőkanál kókuszreszelék
1 kávéskanál kakaó

A krémhez
25 dkg gesztenyepüré
15 dkg vaj
10 dkg porcukor
2 cl rum
1 kiskanál kókuszreszelék

A tetejére
10 dkg tortabevonó étcsokoládé


ELKÉSZÍTÉS

A kekszet ledaráljuk, összedolgozzuk a vajjal, a cukorral, a rummal, a kókuszreszelékkel, a kakaóval, majd félretesszük, amíg a krémet elkészítjük. A vajat a cukorral  jól kikeverjük, a gesztenyepürét hozzáadjuk, és a rummal meg a kókuszreszelékkel krémmé keverjük. Bevizezünk egy tiszta konyharuhát, kiterítjük, és ráhalmozzuk a kekszes massza felét. Vízbe mártott késsel 20x15 centis téglalappá nyújtjuk. Elkenjük rajta a gesztenyetöltelék felét. A konyharuha szélét óvatosan megemeljük, és feltekerjük a sütés nélkül készült gesztenyés süteményt. A megmaradt alapanyagból hasonló módon készítjük el a másik tekercset is. Hűtőszekrénybe téve kicsit lehűtjük, majd  felolvasztjuk a tortabevonó csokoládét, és bevonjuk vele a tekercseket. Hűtőben jól megdermed rajta a csokoládémáz. Sokáig eláll, nagyon finom sütemény.
Habos puncsszelet
HOZZÁVALÓK:

50 dkg liszt
fél tasak sütőpor
25 dkg vaj
20 dkg porcukor
2 tojássárgája
tejföl

a krémhez
forró tej
10 dkg margarin
10 dkg porcukor
3 evőkanál rum
3 evőkanál házi baracklekvár
1,5 evőkanál édesített kakaópor

a tetejére
4 tojásfehérje
15 dkg kristálycukor
10 dkg étcsokoládé


ELKÉSZÍTÉS

A sütőporral elkevert lisztet szitáljuk keverőtálba, morzsoljuk el a vajjal, majd adjuk hozzá a porcukrot, a tojássárgákat és annyi tejfölt, hogy könnyen gyúrható  tésztát kapjunk. Csomagoljuk fóliába, 1 órára tegyük hűtőbe pihenni, majd lisztezett deszkán nyújtsunk két egyforma lapot belőlük, és külön-külön, 200 °C-os sütőben süssük meg. A töltelékhez az egyik lapot tegyük keverőtálba, törjük össze, és annyi forró tejet öntsünk rá, hogy krémes masszát kapjunk. A puha margarint a porcukorral keverjük habosra, adjuk hozzá a rumot, a lekvárt, a kakaót, és a kihűlt masszát. Az egészet dolgozzuk krémmé, és kicsit hűtsük le. Kenjük meg vele a tésztalapot, és tegyük hűtőbe. A tojásfehérjét verjük kemény habbá, szórjuk bele a cukrot, verjük tovább, majd vízfürdő felett, habverővel verve 4-5 percig gőzöljük. Amikor elkészült, kenjük a puncsszeletre, locsoljuk meg olvasztott csokoládéval, és hurkapálcával húzzuk meg. 1-2 órára tegyük hűtőbe, és forró vízbe mártott késsel kockákra vágva tálaljuk.
Joghurtos szőlőtorta
HOZZÁVALÓK:

30 dkg darált háztartási keksz
3 evőkanál porcukor
7 dkg margarin
2 evőkanál rum
1 evőkanál kakaópor
tej
4 dl natúr joghurt
4 evőkanál porcukor
40 dkg piros szőlő
1 tasak zselatinpor
a zselatin feloldásához 1 dl tej


ELKÉSZÍTÉS

A darált háztartási kekszet a porcukorral együtt szórjuk keverőedénybe, majd adjuk hozzá margarint, a rumot, a kakaóport, és annyi tejet, hogy könnyen gyúrható tésztamasszát kapjunk. Csomagoljuk folpackba, és tegyük a hűtőbe, hogy kicsit megdermedjen. A tésztát kekszmorzsával megszórt nyújtólapon nyújtsuk akkorára, hogy ki tudjunk bélelni vele egy négyszögletes, folpackkal beterített formát, majd tegyük a hűtőbe. Közben a joghurtot a porcukorral keverjük simára, és szórjuk bele a hosszában félbevágott, kimagozott szőlőszemeket. A zselatint öntsük a forró tejbe, húzzuk le a tűzről, és addig kevergessük, míg teljesen feloldódik, majd gyors mozdulatokkal keverjük a szőlős joghurthoz. Öntsük a keksztésztával kibélelt tortaformába, kicsit rázogassuk meg a formát, hogy tömörödjön, és 2-3 óráig hagyjuk a hűtőben dermedni. Amikor teljesen megdermedt, borítsuk ki a formából, húzzuk le róla a folpackot, és forró vízbe mártott késsel vágjuk ujjnyi vastag szeletekre. Piros szőlővel és friss mentával díszíthetjük.
Karamelles ananászkoszorú
HOZZÁVALÓK:

2 tojás
3 tojássárgája
25 darabka cukor
1 teáskanál kukoricakeményítő
2 dl tejszín
2 ananász (darabolt, konzerv)
1 evőkanál rum


ELKÉSZÍTÉS

A tojásokat a tojássárgákkal, 10 dkg cukorral, a keményítővel és a tejszínnel habosra keverjük. Az ananász negyedét félretesszük, a többit pürésítjük. A tűzre tesszük, meglangyosítjuk, majd belekeverjük a tojáskrémet. Habosra keverjük, majd a tűzről levesszük, és hozzáadjuk a rumot. 10 dkg cukrot 2 evőkanál vízben olvadásig melegítünk. Folyamatosan keverve felforraljuk, még 2-3 percig főzzük, míg világos színűre karamellizálódik. Szavarinformába (középen lyukas, kör alakú formába) öntjük úgy, hogy a széleire is jusson. Erre kenjük az ananászkrémet. Vízzel félig telt fazékba tesszük, és sütőben a vízgőzben megsütjük (kb. 35-40 perc). Amikor kész, a vízből kivesszük, kihűtjük, és 12 órára hűtőbe rakjuk. Tálaláskor a maradék ananászkockát a maradék cukorral megszórjuk, és erős tűzön karamellt készítünk. A koszorút a formából kiborítjuk, és a közepére halmozzuk a karamelles ananászt.
Kávés csók
HOZZÁVALÓK:

1 dl tejszín
4 evőkanál tej
20 dkg tejcsokoládé
1 evőkanál instant kávé
35 csokival bevont kávészem


ELKÉSZÍTÉS

A tejszínt kevergetés nélkül felforraljuk, majd a tejet is hozzáöntve újból felforraljuk. Levesszük a tűzről, hozzáadjuk az apró darabokra tört csokoládét, és a kávét is beleöntjük. 5 percig állni hagyjuk, majd fakanállal fényes, sima masszává keverjük. 30 percig szobahőmérsékleten hűtjük. Habzsákba vagy tölcsérbe töltjük a masszát, és minyonpapírra apró "csigákat" nyomunk belőle. Mindegyik tetejére 1-1 csokis kávészemet teszünk, és 3 órára hűtőbe rakjuk.



  • Dobozban, hűtőbe téve 8 napig eláll.
  • Kókuszos sárgabaracktorta
    HOZZÁVALÓK:


    A tésztához
    12,5 dkg vaj
    25 dkg liszt


    A töltelékhez
    6 sárgabarack
    5 dkg vaj
    8-8 dkg cukor és kókuszreszelék
    2 evőkanál whisky
    2 tojásfehérje


    ELKÉSZÍTÉS

    A tésztához a lisztet meg a vajat összedolgozzuk, késhegynyi sóval ízesítjük, és annyi vizet adunk hozzá, hogy egynemű, gyúrható tésztát kapjunk. Golyót formázunk belőle, folpackba csomagoljuk, és 20 percre hűtőbe tesszük. Kivesszük, kinyújtjuk, kivajazott formába nyomkodjuk, villával megszurkáljuk, sütőpapírral lefedjük, és forró sütőben 15 perc alatt megsütjük. A barackokat félbevágjuk, a magjukat kivesszük. A tojásfehérjékből kemény habot verünk, majd óvatosan belekeverjük a cukrot és a kókuszreszeléket. A vajat megolvasztjuk, és a kihűlt tésztára öntjük, rákenjük a tojáshabos keveréket. A barackokat elrendezzük a tetején, majd forró sütőben még 30 percig sütjük. Tálaláskor megszórjuk kókuszreszelékkel.
    Körtés tortácska
    HOZZÁVALÓK:


    A tésztához
    24 dkg liszt
    8 dkg cukor
    16 dkg margarin
    1 tojás


    A mandulakrémhez
    12,5 dkg cukor
    8 dkg margarin
    20 dkg mandula (őrölt)
    1 tasak vaníliáscukor
    3 tojás


    A díszítéshez
    90 dkg apró körte
    2 evőkanál citromlé
    15 dkg sárgabaracklekvár
    4 dkg vágott pisztácia


    ELKÉSZÍTÉS

    A lisztet, a cukrot, a kockákra vágott margarint, a tojást csipetnyi sóval összegyúrjuk, fóliába tesszük, és 1 órára a hűtőbe rakjuk. 12 kis tortaformácskát hármasával, négy sorban szorosan egymás mellé teszünk. A tésztát kinyújtjuk, betakarjuk a formákat, a nyújtófával rásimítjuk, villával megszurkáljuk. A fölösleges részeket leszedjük, ismét összegyúrjuk, kinyújtjuk, és még 3 formácskát ugyanúgy megtöltünk a tésztával. A mandulakrémhez a hozzávalókat habverővel vagy kézimixerrel simára keverjük, habzsákba töltjük, és a tésztákon szétosztjuk. A meghámozott körtéket vékony szeletekre vágjuk, és a mandulakrémes tortácskákon legyezőszerűen elrendezzük, végül citromlével meglocsoljuk. Közepes hőmérsékletű sütőben 30 percig sütjük, majd mérsékeljük a tüzet, és még 20-25 percig sütjük. A sárgabaracklekvárt 2 evőkanál vízzel kikeverjük, felmelegítjük, a tortácskák tetejét bekenjük, és pisztáciával megszórjuk. Tejszínhabbal tálaljuk.
    Málnabomba
    8 személyre

    HOZZÁVALÓK:


    A piskotához
    8 tojás
    20-20 dkg cukor és liszt
    1 üveg málnalekvár

    A krémhez
    12,5 dkg cukor
    1,5 dl tej
    8 zselatinlap
    1,5 dl gránátalmaszörp
    5 dl tejszín

    A díszítéshez
    25 dkg fagyasztott málna
    tejszínhab
    málnakrém


    ELKÉSZÍTÉS

    A piskótához a tojássárgákat habosra keverjük a cukorral, majd apránként beledolgozzuk a lisztet, végül óvatosan hozzáadjuk a kemény habbá vert tojásfehérjét is. A masszát 3 részre osztjuk, majd zsírpapírral kibélelt tepsikbe simítjuk, és meleg sütőben tűpróbáig sütjük. Amikor kész, nedves ruhára borítjuk. Levesszük a zsírpapírt, a lekvárral megkenjük a tésztát, majd rögtön szorosan felcsavarjuk. Addig hagyjuk így állni, míg teljesen kihűl. (Mindhárom adagot így készítjük el.) A krémhez a zselatint néhány percre hideg vízbe áztatjuk. A vízzel és a cukorral szirupot főzünk, majd belekeverjük a kinyomkodott zselatint, és a szörppel simára dolgozzuk. A tejszínt kemény habbá verjük, majd ezt is a krémhez adjuk. A kihűlt piskótaroládokat vékony szeletekre vágjuk, és egy félgömb formát �kibélelünk� vele. Erre simítjuk a krém felét, majd ismét roládok következnek, végül a maradék krém, és az utolsó réteg ismét rolád. Folpackkal lefedjük, és másnapig hűtőbe tesszük. Tálaláskor kiborítjuk, málnaszemekkel és tejszínhabbal díszítjük. Külön adhatunk hozzá málnakrémet.

    Variáció
    Ha nem kapunk gránátalmaszörpöt, bármilyen más, piros színű szörpöt használhatunk.
    Mandulás-diós karamellkupolák
    HOZZÁVALÓK:

    8 dkg liszt
    22 dkg cukor
    10 dkg vaj
    1 dl tejszín
    4 darab tojás
    2 dl tej
    8 szem dióbél
    8 szem mandula (hámozott)


    ELKÉSZÍTÉS

    Keverjük a lisztet 8 dkg megolvasztott vajhoz, 7 dkg cukorhoz és a tejhez, és főzzük pár percig, míg be nem sűrűsödik.10 dkg cukorból és 2 evőkanál vízből készítsünk karamellt, öntsük hozzá a tejszínt, és tűz fölött pár percig keverjük tovább. Ha a krém és a karamell is kihűlt, keverjük őket össze, tegyünk a keverékhez 2 tojást és 2 sárgáját, majd a csipet sóval felvert fehérjéket. A masszát kanalazzuk 8 kivajazott pohárkába, és gőzöljük 180 fokon 45 percig, majd a kikapcsolt, nyitott ajtajú sütőben hagyjuk kihűlni.
    A maradék cukorból egy evőkanál vízzel készítsünk még karamellt, mártsuk bele a diókat és mandulákat, ezekkel díszítsük a kupolákat.
    Mennyei golyók
    HOZZÁVALÓK:

    25 dkg csokoládé
    12,5 dkg vaj
    12,5 dkg cukor
    2 tojássárgája
    5 dkg kakaó


    ELKÉSZÍTÉS

    A csokit kis darabokra tördeljük, és vízgőzben megolvasztjuk Hozzáadjuk a vajat és a tojássárgákat. Simára keverjük, majd a cukrot is beledolgozzuk. Hideg helyre tesszük, hogy megkeményedjen. Amikor már kemény, de még formálható, kis golyókat készítünk, és a kakaóba forgatjuk.
    Mézes-mandulás mini torták
    HOZZÁVALÓK:

    30 dkg vajas tészta
    8 dkg mandula (őrölt)
    1,5 dkg kukoricakeményítő
    3 tojás
    6 dkg porcukor
    csipetnyi só
    10 dkg mandulaforgács
    3 evőkanál akácméz


    ELKÉSZÍTÉS

    A tésztából 4 egyforma nagyságú kört vágunk ki, kivajazott, cakkos szélű formákba tesszük, és az aljukat villával megszurkáljuk. Az őrölt mandulát és a kukoricakeményítőt összekeverjük. A tojássárgákat a cukorral fehéredésig keverjük, majd kevergetve hozzáadjuk a mandulás keményítőt. A tojásfehérjét csipetnyi sóval habbá verjük, és a krémhez adjuk. A krémet a 4 tésztalapra kenjük, mandulaforgácssal megszórjuk, és a forgácsokat kissé a krémbe nyomjuk. Meleg sütőben 10 percig sütjük. A mézet 1 evőkanál vízzel összemelegítjük. Ezzel megkenjük a tortácskák tetejét, és még néhány percig sütjük, míg a mandulák megpirulnak. Langyosra hűtjük, majd grillrácsra tesszük.
     
    Narancsos marcipánbombák
    12 darabhoz

    HOZZÁVALÓK:

    10 dkg porcukor
    2 evőkanál narancslé
    17,5 dkg őrölt mandula
    1 narancs

    A bevonathoz
    15 dkg főzőcsokoládé
    1 evőkanál narancslé
    2 dkg vaj

    A díszítéshez
    narancshéj (cukrozott)


    ELKÉSZÍTÉS

    A cukrot a narancslében feloldjuk, majd a mandulát is hozzáadva sűrűre keverjük. A narancs reszelt héját is beledolgozzuk, és kézzel kis golyókat formálunk a masszából. A csokoládét apró darabokra tördeljük, 1 kávéskanál narancslével és a vajjal vízgőzben felolvasztjuk, majd fényesre keverjük. A marcipángolyókba fogvájót szúrunk, mindegyiket félig csokiba mártjuk, majd grillrácsra tesszük, hogy száradjanak. Végül kis papírtálcákra tesszük, és mindegyikre egy-egy cukrozott narancshéjdarabkát állítunk.
    Őszibarackos torony
    HOZZÁVALÓK:

    1 csomag mirelit leveles tészta
    2,5 dkg margarin
    12,5 dkg mascarpone sajt
    5 evőkanál citromízű puding
    4 evőkanál tejszín
    17,5 dkg fehér húsú őszibarack

    A díszítéshez
    porcukor
    mentalevelek
    fél citrom (héja)


    ELKÉSZÍTÉS

    A tésztát nedves törlőkendőn lapjaira szedjük, szétterítjük. Egy kés és egy tál segítségével 16 db 9 cm átmérőjű kört vágunk belőle. A margarint megolvasztjuk, és a körök mindkét oldalát meglocsoljuk. Kivajazott tepsibe rakjuk, és meleg sütőben aranyszínűre és ropogósra sütjük. Rácsra tesszük kihűlni. A mascarponét a pudinggal és a tejszínnel habosra keverjük. Az őszibarackokat meghámozzuk, húsukat kis kockákra vágjuk. 4 desszertestálkára 1-1 lapot teszünk. A mascarponés krémmel megkenjük, az őszibarackkockákkal megszórjuk, majd rátesszük a következő lapot. Ezt addig folytatjuk, amíg a hozzávalók elfogynak. (A tetejére tésztalap kerüljön!) Porcukorral megszórva, mentalevéllel és reszelt citromhéjjal díszítve tálaljuk.
    Rumos-kókuszos fatörzs
    6 személyre

    HOZZÁVALÓK:


    A tésztához
    4 tojás
    7,5 dkg cukor
    3-3 dkg kókuszreszelék és vaj
    10 dkg liszt
    1 evőkanál rum
    3 evőkanál cukorszirup

    A töltelékhez
    20 dkg csokoládé
    8 dkg vaj
    5 dkg porcukor
    1 kávéskanál vaníliáscukor
    4 evőkanál rum

    A külső krémhez
    17 dkg vaj
    2 tojássárgája
    2 teáskanál kávé
    4 evőkanál cukorszirup
    2 dkg kókuszreszelék


    ELKÉSZÍTÉS

    A tésztához a tojásfehérjét kemény habbá verjük. Mély tálban felverjük a tojássárgákat a cukorral, közben hozzáadjuk a kókuszreszeléket, a vajat, a lisztet, a rumot, a cukorszirupot, majd óvatosan beleforgatjuk a tojáshabot. A tésztát kivajazott, sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk, és előmelegített, forró sütőben 10 percig sütjük. Nedves konyharuhát terítünk rá, feltekerjük, és hűlni hagyjuk. A töltelékhez gőz fölött megolvasztjuk a darabokra tördelt csokoládét, majd belekeverjük a vajat, a cukorszirupot, a vaníliáscukrot és a rumot. Amikor kihűlt, kitekerjük a tésztát, kivesszük a konyharuhát, a tésztát megkenjük a csokikrémmel, és újra feltekerjük. A külső krémhez a vajat elkeverjük a tojássárgákkal, a kávéval és a cukorsziruppal, majd egyenletesen a tésztára kenjük, és hűtőben hagyjuk megdermedni. Villával megmintázzuk, meghintjük kókuszreszelékkel, majd legalább 4 órára visszatesszük a hűtőbe.
    Szerelempogácsák
    HOZZÁVALÓK:

    25 dkg leveles tészta
    10 dkg cukor
    10 dkg kész tejberizs
    1 evőkanál citromlé
    32 szem málna
    porcukor


    ELKÉSZÍTÉS

    A leveles tésztát több rétegben egymásra tesszük, derelyemetélővel pogácsa méretű darabokat vágunk ki belőle, és kivajazott tepsibe rakjuk. Meleg sütőben pirosra sütjük. A cukrot 2 evőkanál vízzel állandóan kevergetve felforraljuk, majd addig főzzük, amíg karamellt kapunk. Belekeverjük a citromlevet, és levesszük a tűzről. A pogácsákat ezzel a mázzal leöntjük, és rácsra tesszük száradni, hogy a máz megkössön. Minden pogácsa közepébe málnákat nyomkodunk, tejberizzsel befedjük, és 1-1 málnaszemet teszünk a tetejére. Porcukorral megszórva tálaljuk.

    Variáció
    Málna helyett használhatunk áfonyát vagy szamócát, a tejberizs helyett pedig tejszínhabot. Készíthetjük alkoholos gyümölccsel is.
    Bajor csokis körtetorta
    HOZZÁVALÓK:

    2 hámozott, kockára vágott körte
    2 dl fahéjas cukorszirup
    fél vaniliarúd
    5 zselatinlap
    3 dl tej
    4 tojássárgája
    7,5 dkg cukor
    1,5 kávéskanál vaníliaaroma
    1,5 dl körtepálinka
    1 vékony piskótalap
    20 dkg étcsokoládé
    2 evőkanál olaj
    1 kávéskanál kakaó
    csokoládéreszelék


    ELKÉSZÍTÉS

    Vastag falú lábasban a cukorszirupban, a kettévágott vaníliarúddal együtt, 10 percig főzzük a körtéket. A levükben hagyjuk kihűlni, majd lecsöpögtetjük, és másnapig hűtőbe tesszük. A zselatinlapokat hideg vízbe áztatjuk. A tejet felforraljuk. A tojássárgákat a cukorral fehéredésig verjük. Lassanként hozzáöntjük a tejet, majd kislángon sűrűre főzzük. Amint sűrűsödik, levesszük a tűzről. A kinyomkodott zselatint a krémhez keverjük, majd a vaníliát is hozzáadjuk, és kihűtjük, közben időnként megkeverjük. A hideg tejszínt kemény habbá verjük. Amikor a krém kihűlt, beletesszük a körtéket, az alkoholt, majd jól beleforgatjuk a tejszínt is. A krémet olajjal kikent formába simítjuk 2 cm vastagon, majd a piskótával betakarjuk. Hűtőbe tesszük. Másnap kivesszük a formából. A csokoládét vízgőz felett megolvasztjuk, majd az olajat is hozzáadjuk, és habosra keverjük. A csokit langyosra hűtjük, majd a krémre öntjük úgy, hogy mindenütt jól befedje. Tálalásig hűtőbe tesszük. Csokiforgáccsal és kakaóval megszórva kínáljuk.
     

    Hozzászólások

    Hozzászólás megtekintése

    Hozzászólások megtekintése

    Nincs új bejegyzés.